top of page

Föräldrarnas roll i föreningen

Ett föräldrakooperativ innebär att föräldrarna driver verksamheten i en gemensam ekonomisk förening. Detta ger dig möjlighet att bygga en nära relation till pedagogerna, barnen i gruppen och de andra vårdnadshavarna. Du får även en unik möjlighet att få en stor inblick i ditt/dina barns vardag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Som en hjälp i vårt systematiska kvalitetsarbete använder vi oss av dokumentationsvertyget Tyra. Det är enkelt att använda och förenklar kommunikationen mellan pedagoger och vårdnadshavare. Här kan man följa vad som händer på Lekstugan i vår blogg, få information om saker som ska hända men även enkla saker som om man behöver fylla på extrakläder hos sitt barn.

tyra.jpg
Våra öppettider

På Lekstugan följer vi Göteborgs stads riktlinjer och har öppet efter föräldrars/vårdnadshavares behov inom ramtiden 6.30-19. Vi har öppet alla helgfria vardagar utom julafton, midsommarafton och nyårsafton. Fyra dagar per läsår har förskolan stängt för studiedag. Alla händelser som påverkar öppettiderna levereras i god tid i vår app TYRA. 

 

 För att uppnå så hög personaltäthet som möjligt anpassas öppettiderna efter de behov som finns. I dagsläget är öppettiderna 06.45-17.15. Mer om öppettider går att läsa på Göteborgs stads riktlinjer för fristående förskola.

Vad förväntas av oss som medlemmar i kooperativet?

Vårdnadshavarna är en viktig del av förskolan och vi hjälps åt med diverse praktiska uppgifter, såsom enklare underhåll av lokaler och innergård, att sköta webbsidan och att fixa trivselaktiviteter. Alla familjer förväntas ingå i någon av de ansvarsgrupper eller områden som finns. Dessutom hjälps vårdnadshavarna åt med städning av lokalerna. Totalt gör varje familj cirka 5-7 mindre eller större städpass per termin. Varje vår och höst har dessutom en gemensam städdag då vi hjälps åt med att fräscha upp lokalerna där det behövs. I samband med dessa tillfällen brukar vi passa på att träffas, äta och umgås - ett trevligt sätt att utöka gemenskapen i kooperativet.

Demokratiska möten och styrelsens arbete

Lekstugan drivs som en ekonomisk förening. Varje år har föreningen årsmöte med redovisning för medlemmarna, bokslut och verksamhetsberättelse samt val av styrelse. Alla familjer är medlemmar och varje vårdnadshavare har en röst var. Under terminerna bjuds man som medlem också in till stormöten där styrelsen informerar om sitt löpande arbete och om beslut som fattats samt där du som vårdnadshavare har möjlighet att lyfta funderingar du har kring föreningens verksamhet.

Styrelsen väljs på årsmötet. Alla styrelseledamöter är vårdnadshavare med olika ansvarsområden, exempelvis personal, ekonomi, information och lokal. Styrelsen har ett tätt samarbete med personal och rektor, vilket ger föräldragruppen som helhet stor möjlighet till inflytande över barnens vardag.

Synpunkter, förslag och klagomål

På förskolan Lekstugan dokumenteras, utreds och följs alla synpunkter och klagomål upp. Detta oavsett om de inkommer i skriftlig eller muntlig form. Vi sammanställer också alla de synpunkter vi fått vid varje lärårs slut och analyserar dem övergripande för att på så sätt kunna se eventuella mönster samt förbättra vår verksamhet med målet att:

  • stärka föräldrar/vårdnadshavares inflytande

  • utöka dialogen med föräldrar/vårdnadshavare

  • underlätta att snabbt och enkelt rätta till brister som finns eller stärka och utveckla det som är bra och uppskattas.

  • öka trovärdigheten och legitimiteten för verksamheten genom att visa att vi tar alla synpunkter på allvar

  • införskaffa underlag till att kvalitetssäkra vår verksamhet systematiskt

Förskolan har en tydligt utformad klagomålsrutin som du kan ladda ner nedan.

Ladda ner dokument

Lekstugan har flera olika dokument som du som vårdnadshavare kan behöva/vilja ta del av. Här kan du ladda ner några av dessa dokument.

marisa-howenstine-Cq9slNxV8YU-unsplash.j
Kid Standing on Bench
Boy Playing Outdoor
bottom of page